Shop

Limburg Cycling experienced this adventure with komoot!

Have your own adventure with the #1 outdoor app today.

Limburg Cycling

Zwaar geschut Deel II

Zwaar geschut Deel II

63.2 mi
-- mph
4,175 ft
4,175 ft

Tour Overview

Starting Point
0.31 mi
1.63 mi
25.6 mi
28.2 mi
32.5 mi
33.5 mi
43.0 mi
51.2 mi
57.0 mi
59.3 mi
63.2 mi
Destination

Map

loading

Tour Profile

Nothing selected – click and drag below to see the stats for a specific part of the Tour.

Speed Profile

Nothing selected – click and drag below to see the stats for a specific part of the Tour.

Limburg Cycling went cycling.

October 14, 2021

Comments

 • Limburg Cycling

  Let op! Deze route heeft een hoge moeilijkheidsgraad. De wegen om en nabij Visé en Blegny zijn door het slechte wegdek niet geschikt voor een grote groep. Matig je snelheid in afdalingen en fiets deze route met maximaal 4 personen.De pittoreske Vroenhof in Eijsden wordt vaarwel gezwaaid. Dit keer gaat de koers richting het Zuiden. Je staat aan het begin van een zinderende heuveletappe. Het voorwiel wordt richting het tumultueuze Visé gericht, waar kortstondig door het vaak onnavolgbare Belgische verkeer genavigeerd moet worden. Dit is gelukkig van korte duur. Eenmaal op de Rue de Porte Lorette is het verkeer snel vergeten. Al klimmend verdwijnt de drukte van de stad en betreed je het weidse Waalse landschap. vanaf nu gaat het op en af door dit intrigerende stukje België vol oorlogshistorie.De eerste bezienswaardigheid in deze route is het in 1888 gebouwde fort van Barchon dat zowel in de 1e als 2e Wereldoorlog in gebruik is geweest. Een blik door de toegangspoort laat de littekens van deze oorlogen nog goed zien. Het passeren van fort Bachron betekent ook de verontrustende aankondiging van het volgende ‘zwaar geschut’. Ditmaal voor rekening van de beenspieren. De koers wordt nog even vervolgd over een heerlijk bochtige weg richting Wandre. Maar dan…In de afdaling van de Rue de Bois Dame passeer je een bronzen soldaat. Een eerbetoon aan de oorlogshelden van Wandre. 300 meter verderop sla je linksaf een klein armzalig straatje in. Hier is het tijd om zelf een heldendaad te verrichten. Welkom op de Rue Tesny. Een verschroeiend steile klim die een compleet nieuwe dimensie aan kuitenbijters weet te geven. Het asfalt loopt hier verticaal! Dit straatje zal in een schamele 800 meter je kuiten uitwringen en je moraal in “oermodus” zetten. Dit wordt harken. Je hebt één missie. Niet afstappen. Succes!Gelukkig zitten er ook beklimmingen in de route waar je wel gracieus aan de top kan komen. Het slechte nieuws is dat deze niet lang op zich laten wachten. Op weg naar het volgende fort in Battice zullen nog de nodige hoogtemeters bedwongen moeten worden voordat de benen kans zien om te recupereren. Wil je de benen even helemaal tot rust laten komen. Kies dan voor een tussenstop in het schilderachtige Clermont. Fort Aubin-Neufchâteau is het laatste grote verdedigingswerk dat bezocht wordt. Het schitterende uitzicht van dit fort, bovenaan de Rue du Colonel d’Ardenne, wordt bewaakt door een M47 Patton. Machtig overziet deze tank de voorliggende vallei. Een indrukwekkend stuk ‘zwaar geschut’. Maar de meeste indruk maakt het slotakkoord in deze thema-route. In de laatste kilometers worden de Amerikaanse militaire begraafplaatsen in Henri Chapelle en Margraten aangedaan. Waar de duizenden witte kruisen herinneren aan hen die vochten voor onze vrijheid. Bezienswaardigheden in deze route:17 km, Barchon (Blegny) - Luik: Fort de Barchon
  Dit fort is gebouwd in 1889 en maakte deel uit van de Versterkte Positie Luik.
  Op 10 mei 1940 vuurde het fort op fort Eben-Emael om de Duitse parachutisten die daarop geland waren te verdrijven. Ook werden andere Duitse troepen in de omgeving beschoten. Vanaf 13 mei werd het fort door de Duitsers beschoten en gebombardeerd. 18 mei gaf het fort zich over. Bij de strijd waren vier Belgische soldaten gesneuveld en 23 gewond geraakt. Een monument herdenkt deze strijd en die in de Eerste Wereldoorlog.32 km, Cerexhe-Heuseux: Oorlogsmonument
  Het oorlogsmonument te Cerexhe-Heuseux herdenkt de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.
  41 km, Battice: Fort de Battice - Versterkte Positie Luik
  Dit fort is gebouwd in 1934 en maakte deel uit van de Versterkte Positie Luik. In mei 1940 werd het fort door de Duitsers beschoten en gebombardeerd. Door een Stuka-bom werden 26 soldaten in Bunker I gedood. Op 22 mei viel, na vijf dagen belegering, het fort in Duitse handen.Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.
  52 km, Hombourg (Plombières): Amerikaanse Begraafplaats en Monument Henri-Chapelle
  Dit kerkhof, dat 23 hectare groot is werd gesticht in september 1944 door de Amerikaanse 1e Infanteriedivisie van het 1e Amerikaanse Leger en was bedoeld als een oorlogsbegraafplaats. Op dit kerkhof rusten 7989 gesneuvelde militairen, waarvan de meesten hun leven offerden tijdens het Ardennenoffensief in december 1944 of tijdens de opmars door Duitsland in het voorjaar van 1945. Een deel van hen liet het leven bij luchtoperaties boven deze streken.
  69 km, Neufchâteau: Fort Aubin-Neufchâteau
  Het fort Aubin-Neufchâteau maakte deel uit van de "Position Fortifiée Liege I", de versterkte verdedigingswerken rond Luik. Position Fortifiée Liege I bestond uit vier forten, het fort Aubin-Neufchâteau was de kleinste van de vier. In het fort bevond zich een garnizoen van ongeveer 500 manschappen onder leiding van Commandant Oscar d'Ardenne.
  Het Fort van Aubin-Neufchâteau werd in de meidagen van 1940 aangevallen door infanteriedivies op de klassieke manier en hield stand tot 21 mei.69 km, Neufchâteau: Tank - M26 Pershing tank
  De Heavy Tank M26 Pershing was een middelzware Amerikaanse tank. De M26 Pershing werd tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse Oorlog gebruikt. De tank is genoemd naar generaal John Pershing die de Amerikaanse strijdkrachten gedurende de Eerste Wereldoorlog leidde.
  89 km, Margraten: Amerikaanse Begraafplaats en Monument Margraten
  De Netherlands American Cemetery and Memorial is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Hier staan 8301 Amerikaanse graven uit de Tweede Wereldoorlog. De oppervlakte beslaat 26,5 ha en het beheer van de begraafplaats valt sinds 1949 onder de American Battle Monuments Commission. De muren aan weerszijde van de Court of Honor bevatten de "Tablets of Missing" met de namen van 1,722 vermiste Amerikaanse militairen.
  Tip:
  Vond je deze route leuk, dan is er ook een tweede route met WO2 thema die makkelijker is, 'Zwaar geschut': Deel I.
  Voor de echte doorgewinterde grimpeurs is er een gpx beschikbaar waarin beide routes gecombineerd zijn (188 km, 1720hm).Tekst route: Grimpeur
  Info oorlogsvoertuigen & monumenten: TracesOfWar

  • October 14, 2021

You Might Also Like

Cross-border cycling in South Limburg – the alternative routes

Road Cycling Collection by

 Limburg Cycling

VIVObarefoot walks in Dutch and Belgian Limburg

Hiking Collection by

 VIVObarefoot

Off the beaten track — mountain biking in Belgium

Mountain Biking Collection by

 Jesko

Hiking in Limburg — the green heart of Flanders

Hiking Collection by

 VISITFLANDERS

Cycling in Flanders – Iconic Cycle Routes through nature

Bike Touring Collection by

 VISITFLANDERS

Cycling in Flanders – Iconic cycle routes through nature

Bike Touring Collection by

 VISITFLANDERS

Cycling in Flanders – Iconic Cycle Routes through nature

Bike Touring Collection by

 VISITFLANDERS

For hill seekers: The best trail runs in the Netherlands

Running Collection by

 Pauline van der Waal

The most beautiful bike rides in Northern Belgium

Bike Touring Collection by

 VISITFLANDERS

Coffee and racing – top bike rides from great cycling cafes

Road Cycling Collection by

 Sabina Knezevic - Farawayistan

Belgium's Flanders region — the new hiking destination

Hiking Collection by

 VISITFLANDERS

In the tracks of legends — Belgian road classics

Road Cycling Collection by

 Jesko

Limburg Cycling

Zwaar geschut Deel II