Route Planner
108

Tour um Westerheversand

Hiking Highlight (Segment)

Created by komoot users
Recommended by 24 out of 25 hikers

Tips

  • Wildrocker 🌍

    Some areas of the path have been renewed in recent years, or new concrete slab paths have been created. Otherwise, the tower can be reached via the listed so-called staircase stairs. This old path made of clay bricks was the only way to the tower for almost a century!

    translated byView Original
  • Hans Jaron

    The Stockenstieg was after the construction of the lighthouse initially the only firm connection from the lighthouse to the mainland. He is a listed building.

    translated byView Original
  • eyekon

    A very impressive area, especially in winter when there is little going on. It's worth it!

    translated byView Original
  • JR56

    The Westerhever lighthouse is the landmark of the Eiderstedt peninsula and has been in service for over 100 years.
    Nestled in a landscape of salt marshes, the lighthouse, visible from afar, with its two identical houses, represents an ensemble of extraordinary charm.
    The tower was built in 1906 on a 4 m high piled up warp (127 thick, long oak piles) and concrete pedestal. On a brick pedestal, the tower was assembled from 608 cast iron plates bolted together. The structure then grew up to a height of 41.5 m above the mean tidal high water. Inside the tower are nine floors. In 1908 the beacon was put into operation.
    The range of the arc lamp is 22 nautical nautical miles (1 NM = 1.852 km), at night with good visibility to the 50 km. Through automation, the lighthouse keeper left the tower in 1979. The houses are now inhabited by civil servants of the Wadden Sea protection station. From the sea, with the help of the nautical chart showing the "mark" of the lighthouse, the color of the sector you are looking at and the rhythm of the flashing or steady light can tell you which way to go to the lighthouse.
    Source: westerhever-nordsee.de/leuchtturm-info.html

    translated byView Original
  • JR56

    The historic Stockenstieg is a 45 cm wide, brick-clad historic path through the salt marsh foreland to the famous lighthouse Westerhever, the famous landmark of the coast.
    The formerly only fixed connection between the lighthouse and mainland with a total length of 1,200 m. In the past, clinker-paved footpaths across the fields were the only way to become a merchant, school, or church. The Stockenstieg (Stock = bridge, Rose = small path) was created after the lighthouse 1906/07. The building material used were especially hard-fired clay bricks and wooden bridges over the prairies that are still preserved today.
    In 1992, the Stockenstieg was added to the lighthouse in the Memorial Book of Schleswig-Holstein. Since 2001, the Stieg is a "one-way street" from the lighthouse back to the dike. Enjoy the foreland with its unique flora and fauna with all your senses. The staircase is accessible from June to September from the lighthouse to the sea dike.
    After a construction time of 200 hours, the stall was repaired after the rise was not walkable for a long period. The path with the three bridges in itself represents a rare testimony of the road builder in the fresh Utlanden and is part of our cultural landscape.
    Source: westerhever-nordsee.de/stockenstieg.html

    translated byView Original
  • Distance2.65 mi
  • Uphill25 ft
  • Downhill25 ft